Gondolatok a gyorsaságról


Szükség van-e erőre a gyorsasághoz?

Szükség van-e erőre a gyorsasághoz?

Gondolatok a gyorsaságról…

Avagy szükség van-e erőre a gyorsasághoz?

Gyorsaság. Adott feladatot a legrövidebb idő alatt végrehajtani, az adott körülmények között. Gyorsaság. A kondicionális képességek közül a legnehezebben fejleszthető képesség. Gyorsaság. Az “ügyesség” egyik építőköve. Gyorsaság. A harcművészeti technikák elsőrendű eleme. Alapvetően kétféle felhasználását ismerjük. Az első, amellyel az ellenfél mozgásával lépést tudunk tartani; a másik, amellyel az ellenfél kezdő támadását ki tudjuk védeni.

AI

A jobb megértés végett egy példa. Álldogálunk. Békésen. Körülöttünk csend honol. Álldogálunk. Mellettünk egy sínpár fut. Álldogálunk. Várakozva. A vonatra, amely 150 kilométer per órás sebességgel robogva halad el mellettünk. Felugrunk rá. Ugye nehéz ennek a sikeres megvalósítását elképzelni? Váltsunk stratégiát. Álldogálunk. Kapaszkodva. Körülöttünk süvít a szél. Álldogálunk. Egy 150 kilométer per órás sebességgel száguldó autó tetején. Mellettünk egy vonat halad ugyanekkora sebességgel. Átugrunk rá. Ezt már nem olyan nehéz elképzelni. Leszámítva persze azt, hogy százötvennél álldogálunk egy autó tetején. Ettől most tekintsünk el. Ez lenne az első fajta megnyilvánulása a gyorsaságunknak. Nézzünk egy másik példát a második fajta gyorsaság megértésére. Álldogálunk. Békésen. Igen, megint. Egy hatalmas, súlyos tárgy zuhan felénk. Gyorsan el kell ugranunk alóla, hogy ne zuhanjon ránk. Elegendő csak az utolsó pillanatban elmozdulni, és csak annyira, hogy ne találjon el minket.

Tehát tartsunk lépést az ellenfél sebességével, vagy mozduljunk el előle. Esetleg fordított sorrendben. Ez nem más, mint a kitérés, az elmozdulás úgy, hogy alkalmazkodunk a mozgás sebességéhez. Ekkor adatik meg a lehetőség megadni a választ a támadó ellenfelünk akciójára. Azaz reagálunk, reakciós választ adunk.

Gyorsaság. Összetett dolog. Reakciógyorsaság. Adott ingerre történő gyors válaszadás. Mozdulatgyorsaság. Egy izolált mozgás gyors és pontos végrehajtása. Helyzetgyorsaság. Döntésgyorsaság vagy helyzetfelismerés. Gyorsasági koordináció. Gyorsan, de még koordináltan végrehajtott mozgás.

Gyorsaság. Melyet nemcsak az ellenfél lehetőségeihez mérten kell fejlesztenünk, nem csak annyira, hogy az átlag támadótól biztonságosan meg tudjuk magunkat védeni. Szüntelenül törekedjünk a különleges gyorsaság elérésére.

Gyorsaság. Szükség van-e erőre a gyorsasághoz?


2015. Február




Róla Sziklai Ferenc