Aikido és Aikibujutsu


Aikidō és Aikibujutsu a harmonizáló energia útja

Aikidō és Aikibujutsu a harmonizáló energia útja

Az Aikidō (合気道) és az Aikibujutsu (合気武術) azon pusztakezes művészetek, melyek inkább hasznosítják az ellenfél támadásának erejét, energiáját a technikák segítségével, – például a dobásokkal és rögzítésekkel -, mint sem ellenállnak. Az Aikidō és az Aikibujutsu jellemzően nem az erő-erő elleni használatát alkalmazzák, ám ugyanakkor magukban foglalják az ellenfél energiájával való keveredést, majd annak visszafordítását, szétszórását. Ezek kevésbé romboló, valamint kevesebb erőfeszítést igénylő módszerek az ellenfél legyőzésére. Alkalmazzák az emberi anatómiai ismereteket, kihasználva az ízületek, az egyensúly, a nyomás- és idegpontok, valamint a test egyéb sebezhető részeinek ismeretét, felkészítve a gyakorlót egy sokkal erősebb ellenség legyőzésére is. Ilyen módszereket alkalmaznak a törvényvégrehajtásban tevékenykedő szervezetek a világ minden pontján. Az Aiki módszerek hatásos használata megkönnyíti az erőszak megfékezését, a bűnözők letartóztatását, a legkisebb testi sérülés okozva.


Az Aiki (合気) fogalmán általában két személy közötti Ki (気; az éltető energia) egybefonódását vagy összhangba-, harmóniába kerülését értik, például egy küzdelmi szituációban egymáshoz viszonyuló támadó és védekező között. Az Aikidō lefordítható úgy, mint „A harmonizáló energia útja”, az Aikibujutsu úgy, mint „A harmonizáló energia harci technikái és módszertana.” Az Aiki a harcművészeti gyakorlatban az ellenfél mozgásának és energiájának eltérítésében, megváltoztatásában jelenik meg. Szükség szerint egy magasan képzett gyakorló, az Aiki módszertanát használva, képes maximálisan kiaknázni, kontrollálni, és megfékezni ezeket az energiákat. Az Aiki a taisabaki (体捌き, testmunka), az ashisabaki (足捌き, lábmunka), valamint a kumite (組手, páros gyakorlatok), és a jiyūwaza (自由技, szabad küzdelmi gyakorlatok egy, vagy több ellenfél ellen), és a hatásos technikák egy változatossá tett tanterve.


Aikidō és Aikibujutsu tananyagán felül a tanulók továbbá betekintést nyernek a torite (捕手), valamint az Edo korabeli torimonojutsu (捕物術) ismeretanyagaiba is. Az előbbivel a mai rendfenntartó szervezetek a bűnözőkkel szemben minimális erőkifejtéssel, minimális sérülést okozva lépnek fel, míg az utóbbival a feudális Japán rendőrei hatástalanították az elkövetőket. A kiegészítő oktatási anyag tartalmazza a tantōjutsu (短刀術, kés), a bojutsu (棒術, hosszú bot), jō-kumite (杖組手, bot), te-hodoki (手解, szabadulások) módszereit, és egyéb más tudományokat is.


A híres harcművész Obata Toshishiro-sōshihan, uchi-deshi (内弟子, bentlakásos tanuló Shioda Gōzō-kanchō iskolájában), Japánból 1980-ban az Amerikai Egyesült Államokba költözött, és egy kutatószervezet fejlesztésébe kezdett, melynek az Aikidō & Aikibujutsu Tanren Kenkyūkai (合気武術鍛錬研究会; röviden Aiki-Buken) nevet adta. Ezen szervezet célja a feudális Japánban használt aikibujutsu ősibb stílusainak, technikai elgondolásainak pontosítása, tanulmányozása, újraélesztése, oktatása, a modern aikido „lágyabb” stílusainak fejlesztése.

Az Aikidō & Aikibujutsu Tanren Kenkyūkait „Aiki-Alapú Alkalmazott Harcművészeti Rendszerek Kutató Szervezete”-ként fordíthatjuk le. Az Aikidō Ueshiba Morihei által népszerűsített modern módszerek, amíg az Aikibujutsu-t a szamurájok által használt ősibb budō (武道) stílusok között tartjuk számon. A Tanren (鍛錬) a kardkovácsolásnak azon folyamata, amikor a kardpengét kalapálják és hajtják, s így csökkentik a széntartalmát kiküszöbölve a tisztátalanságokat, hogy egy erős anyag maradjon meg. A Kenkyūkai (研究会) kutatószervezetet vagy társaságot jelent. Az Aiki-Buken olyan módszereket és elméleteket foglal magában, melyeket a háború előtti és utáni aikidō/aikijutsu rendszerek hasznosnak, és hatékonynak ítéltek meg. Bár van egyfokú Yoshinkan Aikidō behatás, a gyakorlati megközelítés és alkalmazás jelentősen eltér attól.

Az Aikidō és Aikibujutsu-t gyakorlók megtanulják a mozgás alapelveit, a védekezést különféle támadások ellen, több módszert a támadó hatástalanítására. Egy jól kidolgozott, összefüggő erős, hatékony és praktikus rendszert ismerhetnek meg. Az alapos tanulmányok elsajátításán keresztül, az Aikidō és Aikibujutsu feltárja az Aiki technikák számtalan lehetőségét. A gyakorló képes lesz szabadon alkalmazni a technikákat, és alkalmazkodni egy adott helyzet változó körülményeihez. A magas szintű Aikidō és Aikibujutsu készség képessé tesz arra, hogy az ellenfelet szinte erőfeszítés nélkül győzzük le, irányítással, dobással, lefogással, rögzítéssel.

2013. Április

A szerzőről