Sziklai Ferenc

Sziklai Ferenc

Aikido és Aikibujutsu 5. dan, Kyoshi, Bojutsu 2. dan, Shidoin, aikido, aikibujutsu edző, sportoktató

 

Sziklai FerencSziklai Ferenc

1974-ben születtem Budapesten. Már gyerekkoromban is érdeklődtem a harcművészetek iránt. Igaz, ez leginkább a szamuráj, ninja és kung-fu filmek nézésében merült ki, de mindig is csodálva tekintettem a nagy harcosokra.

Az általános– és középiskolában lehetőségem volt megismerkedni a sport különböző válfajaival. A tanítás után az intézmények nyújtotta sport edzések mindegyikét látogattam a tizenkét év alatt. Tagja voltam az iskolai futó-, kézilabda-, ping-pong-, terem- és nagypályás-, valamint úszó válogatott csapatainak. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy korán kapcsolatba kerültem a sportokkal, melyek a mai napig meghatározzák az életemet. A gimnáziumi évek alatt a testnevelés tanárom kérésemre különórákat adott a talajtorna rejtelmeiből.

1989-ben egy idősebb családi ismerős elvitt életem első kempo edzésére, Várszegi Rudolf kempo és aikido mesterhez. Így kezdtem az ismerkedést a harcművészetekkel, ami a mai napig is tart. Sportmúltammal a hátam mögött is, az első időkben igen megerőltetőek voltak a kempo edzések fizikailag. Edzőtársaim gyakran viccelődtek velem: “Na mi van? Még mindig két kézzel iszod a kakaót?”. Várszegi mester”régi iskolájának” köszönhetően gyökeret vert bennem a harcművészet iránti tisztelet, alázat, és egy nagy adag belső motivációt is adott, ami a mai napig kitart.

Ekkortájt már a gimnáziumi kosárlabda csapat tagja voltam. Az egyik kosármeccsen egy hat hónapos felépüléssel járó bokasérülést szenvedtem, pont az érettségi időszak előtt. Így közel kilenc hónap kihagyás után, már a főiskolai évek alatt folytattam az edzéseket, immáron Lajos Roland kempo edzésein. Az egyetemi időszakban az iskolai sportban már egyáltalán nem vettem részt, teljesen lefoglaltak a harcművészetek. Ezzel párhuzamosan Gréger Ferenc aikido mester edzéseire is beiratkoztam 1995-ben. Az irányítása alatt az akkor az országban megtalálható aikido stílusokat tanulmányoztuk, szélesítve ismereteinket. Az aikido fakardos, és botos technikáit eleinte feleslegesnek találtam, de később az érdektelenség átfordult érdeklődéssé. Ennek és az időközben a Shinkendo meghonosításával foglalatoskodó Lajos Rolandnak köszönhetően megismerkedtem 2000-ben a több mint 75 dannal rendelkező Obata Toshisiro Kaisoval, akinek a személye és tudása azonnal elvarázsolt.

Az Obata Kaisoval megismerkedésem óta eltel időben személyes tanítványává fogadott, és az aikido, aikibujutsu, bojutsu tanaiba vezet be, mely ismereteket én is adom tovább az érdeklődőknek.

2011-ben Aikido és Aikibujutsu Renshi instruktori fokozatot (egyben nemzetközi oktatási jogot), 2012-ben Bojutsu Shidoin instruktori fokozatot, 2014-ben Aikido és Aikibujutsu 5. dan, és Bojutusu 1. dan fokozatot, 2015-ben Aikido és Aikibujutsu Kyoshi intsruktori és Bojutsu 2. dan fokozatot értem el. Alkalmanként részt veszek Vikartóczky Gusztáv 6. danos Nihon Tai Jitsu, Nihon Ju Jitsu Shihan Jitsu és Hanbo képzésein. Ismereteim bővítésére és az általam vezetett edzések színvonalának emelése érdekében elvégeztem 2013/14-ben a Tan Kapuja Buddhista Főiskola harcművészet történeti tanfolyamát sikeres vizsgával. Továbbá 2014. márciusában beiratkoztam egy középfokú sportoktató képzésre, melyet 2015. februárjában jeles eredménnyel zártam.

Köszönettel tartozom mindenkinek, akik szüntelenül támogattak és támogatnak a mai napig, biztosították a lehetőségeket, hogy a sportban és a harcművészetekben eredményeimet elérjem. Szüleimnek, családomnak, és barátaimnak a sokszor lemondással járó türelmükért. Mestereimnek a tanítást, és a tanulóknak az állandó kérdéseket, buzdításokat.

Jinsei Aikibujutsu / Az Élet Aikibujutsu

A szerzőről