Ran – Káosz – Filmajánló

RAN – KÁOSZ – Filmajánló
Ran (Franciaország/Japán – 1985)
akció, dráma, háborús, történelmi

A Ran – Káosz Shakespeare Lear királyának briliáns feldolgozása, amely varázslatosan ötvözi Japán történelmét a shakespeare-i cselekménnyel, valamint a világhírű rendező, Akira KUROSAWA (A hét szamuráj, Az utolsó emberig) hűséggel kapcsolatos saját érzéseivel.

Az esemény a 16. századi Japánban játszódik, ahol egy öregedő uralkodó, Hidetora nagyúr kihirdeti szándékát, miszerint birodalmát egyenlő részben felosztja három fia között. A trón elhagyásáról szóló döntése erőteljes harcokat robbant ki három fia között, aminek következtében a két idősebb fiú csalárd hízelgésének áldozatul eső Hidetora elűzi a legifjabb, a valóságot apja előtt felfedni próbáló fiát. E szívtelen árulás végül őrületbe kergeti a nagyurat, lerombolva s tönkre téve ezzel egész családját és birodalmát.

A Ran – Káosz-ban mély emberi érzelmek és kiváló színészi játék egyesül, megalkotva ezzel minden idők egyik legelismertebb japán filmjét.

Japán és magyar hangsáv, valamint magyar felirat is megtalálható a kiadványon. A film már megvásárolható 1990.- Ft-os áron.

Róla Sziklai Ferenc