Yamato

YAMATO – THE DRUMMERS OF JAPAN 

A dobos formáció idén is ellátogat hazánkba europai-koncert körútja során. Februárban Párizsból Bulgárián át Budapestre, majd Debrecenbe mennek fellépni. Aki egyszer látta már a műsorukat, minden alkalmat megragad, hogy legközelebb is megnézhessé őket.  Néhány szó, azoknak akik esetleg még nem ismerik őket, bár úgy gondolom ezeknek kicsi a száma. A világot japán tradicionális hangszerekkel, a Wadaiko dobokkal járják. Az előadásaik merészen ötvözik a tradicionális dobokra épülő japán zenei motívumokat a legmodernebb látvány-technikai show elemekkel, és nem utolső sorban rendkívüli humorral.
A Yamato – The Drummers of Japan társulat az egyes ütések és hangok fontosságát helyezi előtérbe. A taiko-doboláson –  a taiko (japán dob) évszázadokon át központi helyet foglalt el a japán kultúrában és vallásban – nagyon fontos szerepe van az ütések össze- kapcsolódásának. Olyan ez, mint az emberi élet, amely a napok adott pillanatainak láncolata; vagy a történelem maga, amely a Földünkön elő számtalan ember közötti kapcsolatból alakul ki. Minden energiát  átáramoltatnak az ütések erejébe, hangjába. Az ember saját szívverései viszik előre a múltat a jövő felé, és szívbobbanásaik lancolata az élet alapja. A dobjáték előadásai közben elgondolkozhatunk egy-egy ütés és hang, avagy a kompozíció fontosságán és hatásain.
A fellépő társulat tíz tagból áll, férfiak és nők fele-fele arányban. Átlagosan huszonöt évesek, rendszres edzéssel tartják karban magukat. A Yamato őrangyala a nagy taiko dob, amely 1,7 méter átmérőjű, és több, mint 500 kilógrammot nyom. A dobtest 400 éves fából készült. A szívdobbaás különböző hangjait adják vissza ezzel a nagydobal, és a másik negyven, különböző méretű taikoval. Egy ütés, egy hang, mindebből áll össze az egész. A számaikban érzéseket, hangulatokat elevenítenek fel. Örömöt, haragot, szerelmet. Idestova tizenöt éve szólaltatják meg a hangszereiket, évről-évre új utakat keresve, hogy így közvetítsék a taiko varázslatos világát.

A japán társulat a tavalyi produkciók nagy sikerei után idén egy vadonatúj műsorral jelentkezik, ahol ismét a taiko dobokat szólaltatja meg Budapesten, majd Debrecenben.

február 14-15-16. Papp László Budapest Sportaréna 20:00 óra
február 17. Debrecen 20:00 óra

Ha teheted, nézd meg Te is!

Róla Sziklai Ferenc