Szamuráj kém és Az utolsó kardvágás – Filmajánló

FILMAJÁNLÓ

Két filmet ajánlok mindenki figyelmébe. Az első egy japán klasszikus akciófilm 1965-ből. A Szamuráj kém. A filmet Masahiro Shinoda jegyzi, aki filmjében remekül ötvözi a szamuráj filmek világát a hidegháborús hangulattal, új irányba indítva el ezzel a műfajt. Fekete-fehér, japán nyelvű, feliratos (ahogy kell!).

Japán, 1614. A Sekigahara-i csata után 14 évvel még mindig nem tiszták az erőviszonyok. Két klán, a Tokugawák és a Toyotomik állnak szemben egymással. Bár a csata az előbbiek győzelmét hozta, a teljes hatalom megszerzéséhez ez nem volt elég. Két tűz közé szorult a Sanada klán, akik nem döntötték el, kinek a pártjára álljanak. Legfőbb kémük, Sasuke Sarutobi a háború vége óta járja az országot, hogy információkat gyűjtsön. Jelentéseire azonban nem kap választ, mivel főnőkét nem ismeri, így annak szándékaival sincs tisztában. Amikor a Tokugawák kémfőnöke megszökik, felpörögnek az események. Eközben Sasuke kettős gyilkosság gyanújába keveredik, és nem tudja kiben bízhat…

 

 —— ====== < o > ====== ——

 

A másik egy komoly dráma, némi akcióval fűszerezve, amely a Tokugawa időszak végén játszódik. A film 'Az utolsó kardvágás' (Mibu gishi den, Japán – 2003) címet kapta a fordítótól, de véleményem szerint szerencsésebb lett volna a 'Mikor az utolsó kardot is kirántják' cím. Aki megnézi, az majd megérti, és akár kedvet is kaphat a shinkendohoz. Színes, japán és magyar audiósáv, magyar felirat. Ha nem vagy szinronfüggő, akkor eredeti nyelven felirattal nézd.

 A Tokugawa korszak a végéhez közeledik, a sógunátus bukása már csak idő kérdése. A szamurájok kora is leáldozóban van. Kanichiro (Kiichi Nakai) is egyre nehezebben talál munkát, pedig családjáról is gondoskodnia kellene. Utolsó lehetőségként csatlakozik a Shinsengumi klánhoz, akik még hűek a sógunhoz.
Kanichiro pénzéhsége ellenére rövidesen megbecsült tagja lesz a klánnak, de a történelem kerekét ő sem tudja visszafordítani, így amikor a császár sereget indít a Tokugawák ellen, neki is fel kell készülnie a végső összecsapásra…

 

Mindkét film hamarosan megvásárolható, egyenként 990.- Ft-os áron.

Róla Sziklai Ferenc